خواص عسل طبیعی و 7 خاصیت آن برای سلامتی بدن و پوست

 فواید عسل

در این مطلب قصد داریم تا با نگاهی واقع‌بینانه و علمی، به بررسی خواص عسل بپردازیم تا شاید به شما برای مصرف درست و موثرتر آن کمک کند

عسل مایعی شربتی است که زنبورهای عسل از شهد گیاهی تهیه می‌کنند. در سراسر جهان مخصوصا در ایران به دلیل شیرینی و عطر و طعم و خواص درمانی آن محبوبیت دارد، در بسیاری از غذاها استفاده می‌شود.

بو، رنگ و طعم عسل بر اساس نوع گل و مناطق مختلفی که شهد از آنها جمع آوری شده است متفاوت است، بنابراین انواع مختلفی عسل در بازار موجود است.

در سال 2019 ایران از لحاظ میزان عسل تولیدی در رده پنجم دنیا قرار داشت، یعنی 4% از حجم تولیدی عسل در جهان  یعنی حدود 76 هزار تن در سال توسط ایران تولید می‌شود.

عسل حاوی فواید زیادی برای سلامتی است، خواص عسل به عنوان یک منبع غذایی مهمی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. در اینجا به 7 فایده منحصر به فرد عسل برای سلامتی اشاره شده است:

عسل حاوی انواع مواد مغذی است

یک قاشق غذاخوری عسل حاوی

کالری: 61

چربی و پروتئین: 0 گرم

کربوهیدرات: 17 گرم

با این حال، شایان ذکر است که عسل سرشار از ترکیبات گیاهی تقویت‌کننده سلامتی است.

سرشار از آنتی اکسیدان

عسل طبیعی با کیفیت، عسلی که گرما ندیده است، تازه باشد و حداقل فرآوری در آن انجام شده است، حاوی بسیاری از ترکیبات گیاهی و آنتی اکسیدان‌ها مانند فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک است. نکته جالب اینکه عسل‌‌های با رنگ تیره‌تر نسبت به انواع روشن‌تر، آنتی‌اکسیدان بیشتری دارد.

آنتی اکسیدان‌ها به خنثی کردن گونه‌های فعال اکسیژن در بدن شما کمک می‌کنند که این گونه‌ها در سلول‌ها تجمع و باعث آسیب می‌شوند. این آسیب می‌تواند به شرایطی مانند پیری زودرس، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی کمک کند.

به این ترتیب، بسیاری از خواص عسل به محتوای آنتی اکسیدانی آن نسبت داده می‌شود، که رابطه مستقیم با طبیعی بودن عسل دارد، یعنی هرقدر عسل طبیعی‌تر باشد میزان آنتی‌اکسیدان آن بیشتر است.

 خواص عسل طبیعی

خواص عسل در کنترل سطح قند خون

وقتی صحبت از کنترل سطح قند خون به میان می‌آید، عسل مزایای نسبت به قند‌‌های معمولی دارد.

اگرچه عسل مانند سایر انواع قندها سطح قند خون شما را افزایش می‌دهد، اما آنتی اکسیدان‌های موجود در آن به محافظت در برابر عوامل خطر شامل چربی دور کمر، فشارخون بالا، دیابت 2، تری گلیسیرید بالا، کمک می‌کند.

محققان دریافته‌اند که مصرف عسل سطح هورمون آدیپونکتین را افزایش می‌دهد، هورمونی که التهاب را کاهش می‌دهد و کنترل سطح قند خون را بهبود می‌بخشد.

همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف روزانه ناشتای عسل سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بهبود می‌بخشد. اما هنوز باید در حد اعتدال مصرف شود.

خواص عسل در بهبود سلامت قلب

عسل همچنین ممکن است به پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند.

طبق یک بررسی، از خواص عسل به کاهش فشار خون، بهبود سطح چربی خون، تنظیم ضربان قلب کمک کند، و جلوگیری از مرگ سلول‌های سالم اشاره کرد، و به طور کلی تمامی عواملی که می‌توانند عملکرد و سلامت قلب شما را بهبود بخشند.

یک مطالعه که در بین بیش از 5 هزار نفر از زنان میانسال انجام شده، نشان داده است که مصرف متوسط ​​عسل با بهبود فشار خون بالا در میان زنان مرتبط دانست.

علاوه بر این، عسل‌ طبیعی که حاوی بره موم طبیعی است یعنی بره مومی که زنبورها از درختان شیره‌‌ی و گیاهان مشابه تولید می‌کنند، سطح کلسترول و تری گلیسیرید را بهبود می‌‌بخشد.

خواص عسل طبیعی و درمان زخم

خواص عسل در بهبود سوختگی و زخم

درمان موضعی عسل از مصر باستان برای التیام زخم‌ها و سوختگی‌ها استفاده شده است. این عمل امروزه هم رایج است.

مطالعات در مورد عسل و مراقبت از زخم نشان داده است که عسل در بهبود سوختگی‌های جزئی و زخم‌هایی که پس از جراحی، عفونی شده‌اند مفید بوده است.

عسل همچنین یک درمان موثر برای زخم‌های پای دیابتی است که عوارض جدی دارد که می‌تواند منجر به قطع عضو شود.

همانطور که در قرآن کریم از عسل به عنوان شفا برای تمام انسان‌ها نام برده شده است، محققان نیز قدرت شفا بخشی عسل را در تحقیقات خود به اثبات رسانده‌اند و این امر را ناشی از اثرات ضد باکتریایی و ضد التهابی آن می‌دانند.

علاوه بر این، ممکن است به درمان سایر بیماری‌های پوستی نیز مفید باشد.

کمک به بهبود سرفه در کودکان

سرفه یک مشکل رایج در بین کودکان مبتلا به عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی است. این عفونت‌ها می‌توانند بر خواب و کیفیت زندگی کودکان و والدین تأثیر داشته باشد.

با این حال، داروهای رایج سرفه همیشه موثر نیستند و می‌توانند عوارض جانبی داشته باشند. جالب است که عسل جایگزین خوبی باشد، با شواهدی که نشان می‌دهد عسل یک گزینه درمانی موثر است.

یک بررسی از چندین مطالعه روی عسل و سرفه در کودکان نشان داده است که به نظر می‌رسد عسل موثرتر از دیفن هیدرامین برای علائم سرفه است. همچنین ممکن است به کاهش مدت سرفه کمک کند.

بررسی دیگری اشاره کرد که کیفیت خواب کودکان مبتلا به سرفه و همچنین والدین آنها را بهبود می‌بخشد. علاوه بر این، بر خلاف برخی از داروهای سرفه، عسل هیچ گونه عوارض جانبی ندارد.

با این حال، به دلیل خطر بوتولیسم، هرگز به کودکان زیر 1 سال عسل ندهید

به راحتی به رژیم غذایی خود اضافه کنید

عسل به راحتی به رژیم غذایی اضافه می‌شود.

برای دریافت مقدار کمی آنتی اکسیدان از عسل، می‌توانید از آن به هر شکلی که معمولاً به عنوان شیرین کننده استفاده کنید. برای شیرین کردن ماست، قهوه یا چای عالی است. همچنین می‌توانید از آن در آشپزی و پخت و پز استفاده کنید.

به عنوان یک درمان خانگی، می‌توان آن را مستقیماً روی سوختگی‌ها یا زخم‌های جزئی استفاده کرد یا به صورت خوراکی برای سرفه تجویز کرد.

همچنین به خاطر داشته باشید که عسل نوعی قند است، بنابراین مصرف زیاد آن باعث افزایش سطح قند خون ‌شما می‌شود.

 خواص عسل در طول تاریخ

 

خلاصه

عسل عمدتا حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی است، همچنین سرشار از ترکیبات گیاهی تقویت کننده سلامتی است.

عسل حاوی تعدادی آنتی اکسیدان از جمله اسیدهای فنولیک و فلاونوئیدها است.

عسل برخی از اثرات محافظتی مرتبط با کنترل سطح قند خون را فراهم می‌کند، اما همچنان باید در حد اعتدال مصرف شود، به خصوص در افراد مبتلا به دیابت نوع 2.

عسل اثرات مفیدی بر سلامت قلب از جمله کاهش فشار خون و سطح چربی خون دارد. با این حال، تحقیقات بیشتری در مورد این موضوع هنوز مورد نیاز است.

هنگامی که عسل روی پوست استفاده می‌کنید، می‌تواند بخشی از درمان موثر برای سوختگی‌ها، زخم‌ها و بسیاری دیگر از بیماری‌های پوستی باشد. به ویژه برای زخم‌های پای مرتبط با دیابت، موثر است.

برای کودکان بالای 1 سال، عسل می‌تواند به عنوان یک تسکین‌ کننده طبیعی و ایمن سرفه عمل کند. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که حتی از داروهای خاص سرفه نیز موثرتر است.

می‌توانید از عسل برای شیرین کردن ماست یا نوشیدنی‌ها، به عنوان ماده‌ای در بسیاری از درمان‌های خانگی برای زخم‌های جزئی و سرفه استفاده کنید. سعی کنید در مصرف آن زیاده روی نکنید.

حرف پایانی

عسل به لطف ترکیبات مفیدی که دارد، مانند آنتی اکسیدان‌ها، فواید زیادی برای سلامتی دارد.

عسل یک جایگزین عالی برای شکر است، اما فقط در حد اعتدال مصرف کنید، زیرا همچنان مانند قند در بدن شما رفتار می‌کند.

همچنین، توجه داشته باشید که کودکان زیر یک سال نباید عسل بخورند، زیرا خطر ابتلا به بوتولیسم دارند.

 

منبع: healthline

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *